De week van het werkgeluk…
Het klinkt mooi, maar wat is eigenlijk “Werkgeluk”?
Belangrijker nog: wat is het voor jóu?
Een mooi moment om eens even de pauzeknop in te drukken en te kijken wat je nou eigenlijk doet de hele dag:
-Welke taken heb je bijvoorbeeld nu?
-Welke verantwoordelijkheden horen daarbij?
-Welke plek heb je binnen het team?
En is dat ook waar jij energie uit haalt?
Kortom: word je daar ook gelukkig van?
Of zijn er wellicht wat dingen die je liever anders zou zien?
Ik durf wel te stellen dat we allemaal dingen hebben die anders of beter kunnen. Dat is ook goed, want daarmee blijven we onszelf uitdagen en kunnen we ervoor zorgen dat we dat werkplezier grotendeels zelf in de hand hebben. Kunnen we ervoor zorgen dat we op de juiste plek zitten.
Maar wat nou als jij dit op dit moment even niet zo ziet?
Als je het idee hebt dat je niet helemaal of zelfs helemaal niet op je plek bent?
Je misschien wel het gevoel hebt dat alles wat je doet als vanzelfsprekend wordt aangenomen en je je niet gezien en/of gehoord voelt in wat je doet?
Je geen voldoening haalt uit je werk omdat je steeds lijkt vast te lopen in de procedures en regeltjes die je energie enorm naar beneden trekken?
Je niet de verantwoordelijkheid krijgt die je nodig hebt om iets nieuws in de wereld te zetten of iets wat nu nog niet goed werkt te verbeteren?
Dan is het werkgeluk ineens ver te zoeken…
Terwijl je stressniveau stijgt, dalen je energieniveau en je algehele welbevinden.
Patronen
We zien dan vaak twee patronen ontstaan:
1. Mensen lopen weg, zoeken iets anders om vervolgens weer in een soortgelijke situatie te belanden bij een andere werkgever.
2. Mensen blijven doormodderen. Soms voeren ze hier nog af en toe een gesprek over met hun leidinggevende, maar uiteindelijk verandert er weinig. De onvrede groeit en de kwaliteit en kwantiteit van het werk gaan achteruit. Bovendien stijgt daardoor de werkdruk (iets wat je niet leuk vindt kost tenslotte veel meer energie dan iets waar je plezier in hebt) en de kans op uitval wordt groter.
Alleen maar verliezers
Uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers.
Deze situatie is namelijk niet goed voor ons als werknemer, maar onze werkgever is er ook niet bij gebaat.
Geloof me, ik weet waar ik over praat. Jarenlang heb ik hier zelf ook mee geworsteld. Tot ik thuis kwam te zitten met een burn-out. Boos, gefrustreerd en vooral teleurgesteld in mezelf, omdat het voelde alsof ik gefaald had.
Heel lang had ik me aangepast en deed ik wat ik dacht dat er van me verwacht werd, terwijl dat eigenlijk niet bij mijn profiel paste. Het was niet mijn strategie en zeker niet waar ik gelukkig van werd. Omdat ik in mijn werk zo ver van mijn persoonlijkheidstype en strategie afstond, voelde ik me vaak onbegrepen, niet gehoord en ondergewaardeerd voor de extra inspanningen en pro activiteit die ik zelf ongevraagd leverde. Ik verloor uiteindelijk steeds meer plezier in mijn werk en alles wát ik deed leek bovendien steeds meer moeite en energie te kosten. Tot ik er letterlijk bij neerviel en dus thuis kwam te zitten met die burn-out.
Wat er mis ging
Met de kennis die ik nu heb, weet ik precies wat er mis ging en waarom.
“Communication is Key”, wordt er vaak gezegd. Daar ben ik het als coach uiteraard helemaal mee eens en… zie ik ook dat er meer van belang is.
Naast communicatie is er nog iets wat essentieel is om een team of bedrijf goed te kunnen laten functioneren: Werkgeluk!
Werkgeluk creëren we door de juiste persoon op de juiste plek te zetten gecombineerd met de juiste taken en verantwoordelijkheden. Zo creëren we ruimte om datgene te doen waar we goed in zijn en, belangrijker nog, waar we blij van worden.
Dat lijkt zo’n open deur en toch gaat dit helaas nog heel vaak mis.
Met alle eerder genoemde gevolgen van dien.
Het goede nieuws:
Gelukkig is er ook goed nieuws.
Dit alles is op een heel eenvoudige manier te voorkomen.
Puur door vanaf nu letterlijk te gaan doen waar je voor gemaakt bent oftewel: Living your (Human) Design.
Voor wie hier nog nooit van gehoord heeft; Human Design werkt met 5 verschillende persoonlijkheidstypen met elk een eigen profiel. Aan de hand van deze profielen, kunnen we herleiden waar onze persoonlijke kracht ligt en welke plek in het team/functie het best bij ons past (onze strategie). Als we onszelf bijvoorbeeld in een rol dwingen omdat “iedereen dat doet” of omdat we denken dat het zo hoort en/of van ons verwacht wordt, is de kans heel groot dat ook we het plezier verliezen in ons werk.
Een paar kleine aanpassingen in onze persoonlijke strategie, kunnen ons werkgeluk dan enorm verhogen. Zelfs binnen onze huidige functie. Als we weten wat we nodig hebben ofwel wat onze strategie is om goed te kunnen functioneren, presteren we ook beter. We krijgen bovendien weer meer energie van ons werk en ons werkgeluk neemt toe.
Kortom: wij als werknemer zitten veel beter in ons vel en we zijn voor onze werkgever ook nog eens veel productiever. Win-win dus 😊.
Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden? Wil je graag weten welk persoonlijkheidstype jij hebt en welke strategie bij jou past?
Speciaal voor de week van het werkgeluk, heb ik iets heel leuks voor je: Je kunt beide deze week (21 t/m 25 september 2020), helemaal gratis, hier bij mij opvragen.
Vermeld simpelweg “Human Design” in het contactformulier en ik benader jou voor de overige benodigde gegevens. Je ontvangt daarna zo spoedig mogelijk jouw profiel met een korte toelichting retour. Cadeautje van mij voor jou. Over geluk gesproken ;-).