De kaart is niet het gebied

Het is woensdagochtend 11 uur en ik zit alleen aan een tafeltje ergens een kopje koffie te drinken. Twee oudere heren komen naast mij zitten en starten een geanimeerd gesprek samen.

Beide zijn nog, veel onderweg en reizen als buschauffeur heel Europa door. Zoals “echte mannen” betaamd, weet de één nog sterkere verhalen te delen dan de ander. Het gesprek neemt een wending naar rijroutes en beide wedijveren over de kortste/snelste route naar Andorra.

Via Toulouse? Ja via Toulouse en toch worden ze het niet eens. Beide beweren een andere route gereden te hebben dan de ander en houden vol dat hun route de juiste is. En… sterker nog… de enige route.

Zo moddert het gesprek een minuut of 5 door zonder dat ze er samen uit komen.
Opeens vraagt de één aan de ander: “maar gebruik jij een TomTom dan?” “Nee”, zegt de ander “natuurlijk niet!” Ik gebruik gewoon mijn eigen navigatie!”

Wat blijkt? Beide systemen gebruiken een andere kaart, met als gevolg dat beide systemen een andere route als enige optie geven.

Wie heeft er dan gelijk?

Als ze niet aangenomen hadden dat hun route de enige (juiste) was; wat was er dan allemaal nog meer mogelijk geweest? Wat hadden ze dan allemaal kunnen zien, wat nu voor hen verborgen is gebleven? Waar waren ze dan uitgekomen?

De kaart is niet het gebied.

Ik ben benieuwd: Welke kaart gebruik jij en wat is daarmee jouw gebied?

Deel dit bericht